Uudised

Haridusasutuste võrgustiku talvine kohtumine aitas kevadeks aiaplaane teha

27. veebruaril 2023 toimus Tartu loodusmajas “Kasvades oma toiduga” haridusasutuste v&ot...

Loodussõbraliku aia rajamise õppematerjal soodustab toidu kasvatamise teadmiste levikut ja edendab õuesõpet

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekti “Kasvades oma toiduga” eestvedamisel valmi...

Perepäev “Lehed toiduks” õpetas kompostimist

15. oktoobril 2022 sai Tartu loodusmaja sees ja ümber kompostimisega tutvuda. Omal käel ...

“Kasvades oma toiduga” võrgustiku õppepäevad Tallinnas ja Võrumaal

Septembris käisime Kasvades oma toidu võrgustiku Tartu ja Tartumaa lasteaedade ja koolide esindajatega õppereisidel Tallinna haridusasutustes ja Võrumaal Triinu permakultuuri aias. Tallinnas külastasime Vormsi, Kihnu, Virmalise ja Rõõmutarekese lasteaaedasid ning Miia-Milla lastemuuseumi aeda. Vaatasime, kuidas aiad on rajatud ja milliseid õuesõppe võimalusi need pakuvad, uurisime millised on sealsete linnaaednike rõõmud-mured. Vastseliina lähistel asuv Triinu permakultuuri aed avas teistmoodi aiapidamise võimalusi. Saime teada permakultuuri põhimõtetest, lõime kaasa peenra ra...

Tartu koolide õpilaste mahepeenrad aastal 2022

Eesti Maaülikooli Mahekeskuse abil on paljud Tartu koolilapsed saanud mahetoidu kasvatamise kogemuse. Õpilased on peenraid käinud rajamas juba 2015. aastast alates. Sel aastal said mahekeskuse maal oma porgandid ja peedid külvata viis kooliklassi ehk üle saja Tamme ja Raatuse kooli 2. klassi õpilase. Nagu ikka aias, algab ka taimede külvamise õuesõppetund kevadel peenarde ettevalmistusest. Korjatakse ära erinevad umbrohututid, lõhutakse mullakänkrad väiksemaks, tõmmatakse vaohari maha. Suvel hoiab peenardel silma peal maheaia aednik, kuid sügisel tulevad lapsed ise oma saaki koristama. Maa seest vä...

Perepäeval “Kubiseb ubnaist” sai õunamahla pressida ja õunasorte tundma õppida

17. septembril 2022 toimus Tartu loodusmajas õunte teemaline perepäev, kus erinevate tegevuste käigus sai õunade ja õunasortidega lähemalt tuttavaks.  Kell 11 ja 12 rääkis EMÜ Polli aiandusuuringute keskuse spetsialist Reijo Simson erinevatest õunasortidest, nende aretamisest ja kogumisest, uurimisest ja säilitamisest. Loengu kõrvale sai maitsta eri sordist õunu. Õues toimus õunamahlategu, kus mehaanilise õunapurustaja ja mahlapressi juures said huvilised ise käed külge panna ning tasuks mahla juua. Meisterdustoas sai valmistada endale taaskasutusmaterjalidest lõbusa &o...

Õppevideo: Vahekultuuride kasutamine ja peenarde ettevalmistus talveks

Koostöös Eesti maaülikooli rohelise ülikooliga valmis õppevideo vahekultuuridest. Eesti Maaülikooli kaasprofessor Liina Talgre ja Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Merili Toom tutvustavad erinevaid vahekultuurideks sobivaid kultuure.  Vaata videot: Üldine reegel on, et vahekultuuriks tuleks valida taim, mis kuulub mõnda teise sugukonda, kui samal kasvukohal kasvanud taim. Lihtsamalt öeldes: kui peenral kasvas kapsas, siis tuleks vältida ristõielisi nagu raps, sinep jt.  Eesti tingimustes on sobivad vahekultuurid näiteks kaer, keerispea, tatar, kesaredis. Köögiviljade järel sobib ...

Toidutaimede tundmise töötuba Luunja mõisapäevade kogukonnapäeval

29. juuli õhtul käisime Luunjas kogukonnapäeval. Meil oli kaasas hulk taimi ja nende seemneid. Osalejad said arvata, millistest seemnetest meie toidutaimed sirguvad. Tomati, kurgi ja kõrvitsaseemnetega said osalejad hästi hakkama. Parajaks pähkliks osutusid osalejate jaoks taimed, mida paljud enda koduaias ei kasvata, nagu õlikanep, sinep, lina, hirss, tatar, seesam, kikerherned, läätsed.  Pakkusime maitsmiseks vähetuntud toidutaimi nagu nuikapsas ja spargel. Samuti sai mekkida söödavaid seemneid.  Osalejad läksid ära uute maitsete ja teadmistega. Kaasavõetud taimed leidsid endale omaniku kohalku f...

Töötuba “Koostöö loodusega oma toidu kasvatamiseks” Loodusfestivalil

13. juunil toimus loodusfestivali raames EMÜ maheaias töötuba, mis keskendus sellele, kuidas koostöös loodusega toitu kasvatada.  Osalised said uurida, kes aias elavad ja kuidas nad aitavad toitu kasvatada. Jagasime praktilisi näpunäiteid, kuidas aias elurikkust hoida ja külvata. Maitsta sai ka kevadisi mahesaadusi.  Töötoas osales paarkümmend huvilist. Fotod: E. Peetsmann