Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Söödavad püsikud aias

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Haridusasutuste võrgustiku talvine kohtumine aitas kevadeks aiaplaane teha

Foto: Triin Nõu
Seemnevahetuse huvilised

27. veebruaril 2023 toimus Tartu loodusmajas “Kasvades oma toiduga” haridusasutuste võrgustiku järjekordne kokkusaamine. Tutvustati õppeaia rajamise juhendmaterjali ja jagati stardipakette, et võrgustikusisesel kurgi ja porgandi kasvatamise konkursil osalemist soodustada.

 

Päev algas lähimate plaanide tutvustamisega. Projektijuht Elen Peetsmann kuulutas välja aknalauakurgi ja porgandi kasvatamise konkursid. Seejärel said võrgustiku liikmed teha enda jaoks väikese kaardistamise, milliseid taimi nad juba kasvatavad ja milliseid tegevusi aias lastega teevad.

Pärast väikest mõttetööd sai käelist tegevust proovida. Valmisid käepärastest vahenditest seemnelindid porgandi- ja pastinaagiseemnetega, mis hõlbustavad eelkooliealiste lastega väikeste seemnetega taimede külvamist. Tegevust juhendasid Pille-Riin Pärnsalu ja Eeva Kirsipuu-Vadi Tartu loodusmajast. 

 

Sündmuse kõige olulisem osa oli õppeaia loomise abimaterjali esitlus. Ligi sajaleheküljeline “Õppeaed sügisest sügiseni. Õppeaia loomise abimaterjal” katab kõik olulisemad aia rajamise ja hooldamise etapid ja lihtsustab uute õppeaedade rajamist mahepõllumajanduslikke võtteid kasutades. Kuigi materjali koostamisel on arvestatud haridusasutuste eripäradega, siis kasulikku teavet jagub seal ka algajale ja kogenud aednikule. Materjali koostas Anneli Ehlvest Tartu loodusmajast. 

 

Pärastlõunal rääkis Triinu Guerrin pärandsortidest ja seemnekasvatusest. Seemnete kasvatamine on oluline oskus, mis tänapäeva tarbimisühiskonnas on kaduma läinud. Tomatilt, progandilt, pastinaagilt ja mitmelt teiselt taimelt on võimalik ise seemneid võtta. Teadlikult tegutsedes on aastatepikkuse töö järel võimalik ka endale meeldivama välimuse või maitseomadustega aed- või juurvili kasvatada. Lõpetuseks rääkisid Kai Aet Salvan ja Evelyn Vanamb Maaelu Teadmuskeskuse tegemistest, mis aitavad toidu kasvatamise teemasid populariseerida.

 

Selleks, et kevadiste külvitöödega saaks algust teha, jagasime võrgustiku liikmetele ka stardipaketi, kus oli Matogardi külvimuld, Mää lambavillagraanulid, porgandi- ja kurgiseemned maheseemned.ee-lt, Vanaema Aiast ja Triinu Guerrinilt. Suur tänu kõigile sponsoritele, kes oma toodetega stardipakki panustasid!

 

Terve päeva jooksul sai osaleda ka seemnevahetusel. Osalised tõid oma seisma jäänud seemned kaasa ja said oma varusid täiendada. Saalis olid väljas ka laud aiateemaliste raamatutega, millega sai tutvuda.

 

Järgmiste kohtumisteni!