Uudised

Kompostimisteemaline sündmus “Lehed toiduks” annab huvilistele lehe- või vermikompostri koju kaasa

Foto: Karin Pai
Võrgust valminud lehekomposter sobib ka linnaaeda.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekt “Kasvades oma toiduga” ootab aiandushuvilisi 20. oktoobril kell 11–15 Tartusse Tähtvere päevakeskuse saali ja aeda kompostimisteemalisele sündmusele “Lehed toiduks”.  

“Toidu kasvatamise kui ellujäämiskunsti jaoks on vaja omajagu ressursse. Kompostimispäeval on fookuses taimede kasvatamiseks vajalik muld ja see, kuidas ise komposti tehes mulda parendada. Vaatame, kuidas igaüks saab kohapealseid ressursse, nagu puulehti ja köögijäätmeid uuesti toidu kasvatamiseks kasutada,” ütles Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja ja “Kasvades oma toiduga” projekti eestvedaja Elen Peetsmann
 

Pühapäevasel sündmusel räägib Matogardi juhataja Mart Ruumet 11.30–13.00 Tähtvere Päevakeskuse saalis kompostimise vajalikkusest ja põhitõdedest. Kell 12–15 saavad eelregistreerunud huvilised endale Veski 35 aias teha isikliku lehe- või vermikompostri. Lehekompostri valmistamist juhendab Andres Aedviir Tartu loodusmajast. Tubastes tingimustes köögijäätmete väärindamiseks sobiliku kompostiussidega vermikompostri valmistamist juhendavad Merrit Shanskiy ja Annely Kuu Eesti Maaülikooli mullateaduse õppetoolist. Eesti Maaülikooli esindusel on kaasas ka taimekatse, mis näitab, milline kogus komposti taimedele kõige rohkem sobib. 
 

“Lehed toiduks” sündmuse ajal saab ka Veski 35 õuealal lehti riisuda. Lastele on põnev avastusrada, kus toidutaimede kohta uusi teadmisi avastada. Avatud on Ingeri kohvik. 
 

Kes sündmusele ei jõua, kuid soovib ise endale lihtsa lehekompostri teha, siis saab seda teha selle juhendi järgi. Juhendi graafika ja kujunduse tegi Kati Kekkonen Tartu loodusmajast. 
 

“Lehed toiduks” sündmus kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekti “Kasvades oma toiduga” publikuprogrammi ja on osalejatele tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine