Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekt „Kasvades oma toiduga“ avab kevadiste aiatalgutega oma aiandusalaste teadmiste jagamise sündmustesarja. Pühapäeval, 30. aprillil oodatakse linnaaianduse huvilisi Lodjakoja taga asuvasse Emajõe Aeda, kus ühistööna jõuab lõpule kasvuhoone ehitus. Ettevalmistusi tehakse ka peenramaal, kus rohenäppudel on võimalik endale isiklik peenar rajada. Talgutööd algavad keskpäeval, aga kasvuhoone võõpamiseks vajalikku keeduvärvi hakatakse kokku segama juba kell 10 hommikul.
Pühapäevased talgud on esimene sündmus projekti “Kasvades oma toiduga” laiemale avalikkusele suunatud programmist, mille eesmärk on tutvustada toidukasvatamist kui ellujäämiskunsti läbi erinevate loengute, õpitubade ja talgute. “Tartus on palju inimesi, kes koduaias või linnalt renditud maal endale toitu kasvatavad. Loodame, et meie sündmused aitavad linnaaednike teadmisi täiendada ja loovad võimalusi toidukasvatamise huvilistel omavahel tutvuda ning kogemusi vahetada,” rääkis Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja ja projekti „Kasvades oma toiduga“ juht Elen Peetsmann.
Aiatarkusi saavad omandada kõik linnas toidu kasvatamise huvilised sõltumata sellest, kas neil on isiklik aed, rendivad maad kogukonnaaias või alles plaanivad endale ise toitu kasvatama hakata. Sel ja järgmisel aastal toimuvad Tartu kogukonnaaedades mitmed sündmused, mis tutvustavad, kuidas loodussäästlikul viisil linnas toitu kasvatada. “Juunikuus toimub kindlasti söödavate looduslike taimede õpituba. Suvel teeme erinevaid taimeleotisi, mis aitavad mullaviljakust tõsta ja ka kahjuritega võidelda. Sügisepoole on fookuses seemnete kogumisel ning vahekultuuride kasvatamisel,” lisas “Kasvades oma toiduga” kogukonnaaianduse tegevuste eestvedaja Gloria Niin.
Projekti tegevustega saab ennast kursis hoida ka sotsiaalmeedias
"Kasvades oma toiduga" Faceboookis
"Kasvades oma toiduga" Instagramis