Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Sündmusi ei ole.

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Õunapäeval "Kubiseb ubinaist" keerles kõik õunte ümber

Foto: Kristina Haan
Õunapäeval voolas värsket mahla ojadena.

Septembri lõpus toimus Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekti „Kasvades oma toiduga“ sügisene õunapäev „Kubiseb ubinaist“. Ubinapäev viis huvilised teist aastat järjest Eesti Maaülikooli Tõnissoni õunaaeda. Kunagise riigivanema Jaan Tõnissoni eestvedamisel rajatud õunaaias käis ubinaid uudistamas üle 150 inimese.

Selleks, et ellujäämise kunstid edasi kestaksid, oli aastaajale kohaselt sündmuse keskmes õunamahla pressimine. Õunu sai purustada nii elektrita kui nõukogude ajast pärit elektriga töötaval masinal. Lastele pakkus palju rõõmu käsipurustaja ringi ajamine. Pressimiseks oli uuemat sorti väiksem press ja suurem plaatidega press. Õunu korjasid ja mahla pressisid hea meelega nii suured kui väikesed.

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse spetsialistid olid kokku pannud õunanäituse, kuhu jõudsid tuntud ja vähem tuntud õunasordid, mida sai ka maitsta. Oma vana või uue lemmikõuna istiku sai kohapealt kaasa osta. Uko Bleive koostatud väljapanek tutvustas ka õunapressimise jääkide kasutusvõimalusi. Mekkida sai Polli meistrite valmistatud vürtsidega õunalimpsi, kakaoga maitsesatud õunamoosi, õuna-pihlaka keedist, kuivatatud õunaribasid ja riivitud õuntega vahvlit. Paljud külastajad viisid oma kodukööki kuhjaga uut kokkamisinspiratsiooni.

Kellel koduaias mõni sort, mille nime ei tea, said kaasa toodud viljade abil õunviljaliste spetsialist Matis Moksi käest teada, mis õunaga tegu. Osa külastajate sorte osutus nii salapärasteks, et need võeti Polli aiandusuuringute keskusesse kaasa ja määratakse tubastes tingimustes edasi. Teadushuvilised said kohapeal proovida, kuidas teadlased joodiga õunte küpsust määravad.

Lapsed õppisid Tartu loodusmaja õpetaja Liisgren Pärnsalu koostatud avastusrajal toidutaimi tundma. Paljud lapsed läksid rajale koos vanematega ja veetsid kaheksas punktis taimi avastades ja ülesandeid lahendades mõnusalt aega. Lapsed ütlesid, et selgeks said mõned mürgiseened, tore väljakutse oli erinevad kõrvitsaid kaalu järgi ritta seada ja lõhna järgi maitsetaimi ära arvata.

Vaata lisaks galeriid Delfi portaalist