Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Vahekultuuride külvamise talgud

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Lõikuspidu

Tartu keskpark

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Kompostimise ABC ehk Lehed Toiduks

Tähtvere Päevakeskus

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Toidu kasvatamise huvilised kogunevad Tartusse seemnepäevale

Foto: Ruht Mändma
Huvilised saavad seemnepäeval omavahel ka seemneid vahetada.

Pühapäeval, 14. aprillil kogunevad toidu kasvatamise huvilised hobiaednikud Tartusse, et seemneid vahetada, külvilinti meisterdada ning seemnelaadalt kohalike ja pärandsortide seemneid osta. Tartu loodusmajas toimub kell 11–15 suur seemnepäev, mis on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekti “Kasvades oma toiduga” avalikust sündmustesarjast.
 

Toidu kasvatamise kui ellujäämise kunsti jaoks on oluline mulda panna hea seeme. “Loenguprogrammis räägime kohalikest köögiviljasortidest ja nende aretamisest, aga ka pärandsortidest, mis on välja kujunenud pika aja jooksul,” ütles seemnepäeva päevajuht ja “Kasvades oma toiduga” projektijuht Elen Peetsmann.
 

Teadaolevalt toimub pühapäeval loodusmajas Lõuna-Eesti suurim seemnevahetus. Kõik huvilised saavad tulla ja oma üleliigsed seemned meelepärasemate vastu vahetada. Pisemad seemned saab kohapeal seemnelindi õpitoas külvamist hõlbustava paberlindi peale panna.
 

Kes seemnevahetuselt sobivaid seemneid ei leia, saavad oma varusid täiendada seemnelaadal. Kohal on Maaelu Teadmuskeskus Eestis aretatud köögiviljaseemnetega ja koduaednikele sobivas väikepakendis seemnekartulitega. Kartuli kasvatamise kohta jagab nõuandeid Maaelu Teadmuskeskuse teadur Terje Tähtjärv. Vähelevinud pärandsortide seemneid müüb Tiia Morfin, kes tutvustab vanade sortide kasvatamist ka loenguprogrammis.
 

Seemnepäeva kava

11.15 Tartu Linnaraamatukogu Seemneraamatukogu tutvustus. Tiina Lutter
11.25 Sordiseemned ja aretamine. Liina Jakobson (Maaelu Teadmuskeskus)
12.15 Võimalus teha seemnelinti, vahetada seemneid, uudistada seemnelaadal
13.00 Pärandseemnete kasvatamine, kogumine, hoiustamine. Tiia Morfin (Vanaema Aed)
 

Seemnepäev on osa projekti “Kasvades oma toiduga” publikuprogrammist, mis tutvustab erinevaid viise, kuidas endale loodussäästlikumalt toitu kasvatada. Loengud ja õpitoad jätkuvad igal kuul (v.a juulis) kuni käesoleva aasta oktoobri lõpuni.
 

Projekti eesmärgiks on suurendada laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest. Tegevused toetavad Tartu ja Lõuna-Eesti lasteaedade ja koolide juurde aedade rajamist ning soodustavad Tartu kogukonnaaedade võrgustiku loomist. Projekti viivad ellu Eesti Maaülikooli Mahekeskus ja Tartu loodusmaja koordineeritav Rohelise kooli programm, partner on Tartu 2024.