Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Söödavad püsikud aias

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Ligi 500 last said porgandi kasvatamises käe valgeks

Foto: Mõmmikute õpetajad
Tartu Helika lasteaia Mõmmikute rühma porgandisaak.

Aprillist oktoobri keskpaigani toimus “Kasvades oma toiduga” haridusasutuste võrgustiku porgandikasvatamise konkurss. Konkursile registreerus 15 õppeasutust Tartust ja Lõuna-Eestist. Kokku oli tegevustesse kaasatud üle 450 lapse ja 85 täiskasvanut.

Osalejad said stardipaketis Porgand-Piia seikluste raamatu ja porgandiseemneid ´Robila´, ´Nantes 2´ ning pärandsorti ´Loberricheri kollane´. Kõik jagatud seemned idanesid ja andsid saaki. Tore oli näha, et mõnes lasteaias oli seemneid juurde ostetud, nii et lõpuks jagus magusat juurikat ka teistele kaasrühmadele jagamiseks. Paaris õppeasutuses soetati juurde eri värvi porgandite seemneid, nii et saak oli väga värviküllane.
 

Külvamismeetoditest kasutati liivaga segatult külvamist. Pisemate aednikega valmistati tubastes oludes lihtsatest vahenditest seemnelindid, millega saab mugavalt porgandiseemneid külvata. Juhtus ka seda, et esimene külv ebaõnnestus, aga õnneks said kõik lõpuks ikkagi saaki.
 

Siltide ja porganditoitude loovtööd

Lisaks porgandi kasvatamisele pakkusime võimalust osa võtta erinevate loovtööde tegemisel. Võimalus oli peenrale sortide eristamiseks silte valmistada ja saagist toitu valmistada.
 

Siltide valmistamiseks kasutati üldtuntud paberit, aga ka siidpaberit ja ühes lasteaias värviti sildid kevadiste taimedega. Tore oli näha, et silte oli väga erinevas formaadis, nii suuremaid kui väiksemaid. Ilmastikukindlaks muudeti need lamineerimisega.
 

Kööginurkades valmisid väga erinevad toidud. Näiteks tehti porgandimoosi, porgandipitsat, vahvleid, hummust, kuivatatud porgandikrõpsusid, porgandi-õuna-kaneelirulle, porgandisalat ja porgandit meega. Valmis ka humoorikas võileib “Porgand lõhega”, kus võileiva kõrvale asetati lõhenenud porgand.

Saadeti ka loovtöid väljaspool kategooriaid. Jagati jäädvustusi maastikuroboti mängust, valmis ka vanavanaemate päeva kingituseks mõeldud porganditoitude retseptiraamat ja erinevaid joonistustöid.


Eriline porgand ja seemnete kasvatamine

Kellele aiandusõnn naeratas, see sai kasvanud juurikate hulgast valida välja mõne väga erilise porgandi. Saadeti fotosid nii suurtest kui väikestest, eriti kõveratest ja narmas juurtega porganditest.
 

Soovitasime kevadel mulda panna ka mõne ületalve säilinud juurika. Mõnes õppeasutuses neid leidus ja vähemalt Tartu Kannikese lasteaial õnnestus oma kasvatatud porgandilt ka seemneid saada.
 

Hea meel, et nii mõnigi rühm või klass valis endale saagi seast ühe uhkema porgandi välja, kes järgmisel aastal mulda pannakse, et ka õisi näha ja ise seemneid koguda.


Tublimad porgandikasvatajad

Fotod, vaatluspäevikud ja loovtööd esitas 11 õppeasutust. Aktiivsemaid osalejaid tänasime 18. oktoobril toimunud võrgustiku kohtumisel Tartu Kannikese lasteaias. Tublimad porgandikasvatajad olid Tartu Karlova lasteaed (Tiigrikutsud), Tartu lasteaed Klaabumaa (Liblikad), Kambja lasteaed Mesimumm (Tähedraakonid). Peaauhind läks Tartu Helika lasteaia Mõmmikute rühmale, kes saavad järgmisel kevadel üht mahetalu külastada.

 

Meie 2023. aasta taimekasvatuskonkurssidel osales üle 2200 lapse. Suur tänu kõigile, kes konkursside toimumist toetasid. Aitäh Matogard, maheseemned.ee, Mää lambavillagraanulid, Vanaema Aed, Triinu permakultuuri aed, kirjastus Varrak.

 


Lisainfo

Triin Nõu
"Kasvades oma toiduga" kommunikatsioonijuht ja taimekasvatuskonkursside koordinaator
triin@tekstimeister.ee
5358 5680