Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Kompostimise ABC ehk Lehed Toiduks

Tähtvere Päevakeskus

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Õunapäeval “Kubiseb ubinaist” tehti õunamahla, räägiti vana õunaaia hooldusest ja uudistati õunanäitust

Laupäeval, 23. septembril toimus meie laiemale avalikkusele suunatus sündmus õunapäev “Kubiseb ubinaist”. Eesti Maaülikooli Mahekeskuse kõrval asuvas õunaaias sai lisaks loengutele ja õunanäituse vaatamisele ka käsipressiga värsket õunamahla teha. 

Huvilised said läbi teha kogu õunamahla valmistamise protsessi: õunade korjamine, pesemine, suuremate ubinate lõikamine, purustamine ja purustatud massist mahla välja pressimine. Vändaga õunapurustaja ringi ajamine oli eriti meeltmööda lastele. Värsket mahla said maitsta kõik ubinapäeva külastajad. Viietestikümnendat juubelit tähistav Mahekeskus pakkus ubinapäevale kohaselt õunakooki.

Keskpäeval rääkis Eesti Maaülikooli lektor Liina Jürisoo, kuidas vana õunaaeda hooldada. Loengut tuli kuulama paarkümmend huvilist, kellel endal vanad puud, mis hooldamist vajavad. Loeng toimus teemaga hästi sobivas kohas – üle 100 aasta tagasi istutatud puude all. Tegemist on ka kultuurilooliselt erilise paigaga, sest praegu Eesti Maaülikoolile kuuluva õunaaia rajajad olid Eesti esimene riigivanem Jaan Tõnisson ja tema vend Jüri Tõnisson. 

Terve päeva jooksul sai vaadata ka õunanäitust, kus olid esindatud nii tuntud lemmikud, kui ka vähem tuntud sordid. Näituse koostaja, Polli aiandusuuringute keskuse õunviljaliste spetsialist Matis Moks tutvustas päeva lõpetuseks väljapaneku sorte. Huvilised said Eesti sordiaretuse ajalooga tuttavamaks ning söögivalmis õunu maitsta. 

Kogu päeva jooksul käis Eesti Maaülikooli Mahekeskuse aiast läbi 60 huvilist. Järgmine õunapäev “Kubiseb ubinaist” toimub 2024. aasta septembris.

Fotod: Triin Nõu