Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Söödavad püsikud aias

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Video: taimeleotised annavad taimedele rammu ja aitavad kahjuritega võidelda

Taimi kasutatakse taimekaitseks ja väetamiseks juba ammustest aegadest alates. Kui eesmärk on oma aias loodussõbralikult toimetada, siis võiks kahjurite tõrjumiseks ja taimede väetamiseks kasutada looduses ja aias kasvavaid taimi.
 

Eesti Maaülikooli kaasprofessor Liina Talgre tutvustab, kuidas kõrvenõges, soolikarohi, põldosi, puju ja kesalill aitavad kultuurtaimi turgutada. Kasulikke leotisi saab valmistada ka aias üle jäänud tomatikasvudest ja küüslaugu õienuttidest. Kõigist eelpool nimetatud taimedest saab väetamiseks ja kahjurite peletamiseks teha nii teed, tõmmist, ekstrakti kui ka virtsa.

Vaata videost, kuidas erinevaid taimeleotisi valmistada ja mida nende kasutamisel silmas pidada. Video valmis koostöös Eesti Maaülikooli rohelise ülikooliga.


 


 

Tee ja leotise valmistamine
 

Kõige kiiremini saab valmis tee. Tee valmistamiseks valatakse taimemass kuuma veega üle, lastakse maha jahtuda ja pärast kurnamist on see kohe kasutamiseks valmis.

Leotise valmistamiseks kulub tund aega. Selleks tuleb hakitud taimedele valada toasoe vesi ja veidi aega vesivannil kuumutada.

 

Ekstrakti ja kääritise valmistamine


Ekstrakti valmistamiseks taimed hakitakse ja valatakse üle käesooja veega ning jäetakse ööpäevaks seisma.
 

Väetamiseks ja kahjurite tõrjeks võib valmistada kääritist ehk taimevirtsa. Virtsa tegemiseks on vaja palju taimi, sest kääritamise anum peaks taimemassiga ääreni täidetud olema. Vett tuleks lisada nii palju kui mahub ja anum katta kaanega. Virtsa valmimiseks kulub vähemalt kaks nädalat ja aeg-ajalt peaks ligunevat taimemassi segama. Virts on kasutusvalmis, kui segamisel ei eraldu enam väga vänget ja ebameeldivat lõhna.
 

Kuidas taimeleotisi kasutada?
 

Taimeleotisi võib kasutada kastmiseks või pritsimiseks. Sõltumata kasutusviisist, peaks kõiki taimeleotisi enne kasutamist lahjendama.
 

Pritsimisel võiks alguses väikesel taimepinnal teha proovipritsimise, et olla kindel, et looduslikest taimedest tehtud segu kultuurtaimedele halvasti ei mõju. Looduslike preparaatidega pritsimist tuleb korrata regulaarselt, näiteks iga  4–5 päeva järel või vastavalt vajadusele. Tavaliselt ühekordne pritsimine ei ole piisavalt mõjus.

 

Kasulikku lugemist loodushoidliku taimekaitse ja mullaviljakuse parandamise kohta