Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Söödavad püsikud aias

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Tartus ja Lõuna-Eestis kasvatasid ligi 1700 last aknalaual kurki

Märtsis algas “Kasvades oma toiduga” esimene taimekasvatuskonkurss, millest said osa võtta kõik projekti võrgustiku liikmed. Aknalaual hakkasid kurki kasvatama ligi 1700 last 31 erinevast õppeasutusest. Kõik osalevad õppeasutused said kaasa stardipaki, kus oli Matogardi külvimuld, kaht sorti mahe kurgiseemet, ühe pärandsordi seemned ja Mää lambavillagraanulid.  
 

Iga klass või rühm kasvatas taimed seemnest. See andis õpetajatele võimaluse lastele seemnetega seonduvaid teemasid tutvustada. Leidus õpetajaid, kes tõid võrdluseks teiste taimede seemneid. Mitmel pool idandati seemneid alguses märja paberrätiku vahel. Juhtus ka seda, et kõik seemned ei idanenud, aga tuntavat erinevust sortide idanevuses ei olnud.
 

Leidus õppeasutusi, kus oma taime sai iga laps. Mõnes koolieelses asutuses jagati taimi ka teistele rühmadele, et ettevõtmisest saaks osa rohkem lapsi. Ilmatsalu lasteaia lapsed tegid kurgitaimedest emadepäeva kingituse ja nii kasvasid kurgid edasi laste kodudes, kus taime eest hoolitsemisest sai osa terve pere.
 

Loovad lähenemised
 

Loovaid lähenemisi kasutati nii kasvatuskonteinerite, siltide, sidumise kui ka muu osas. Rõõm oli vaadata, kuidas osalemine oli muudetud omanäoliseks ja kasutatud oli vabalt kättesaadavaid materjale.


Kurgi kasvatamise kõrval oli võimalik esitada ka kurgi sugupuu loovtöö ja kurgitoidu retsept, mis oli lastega järele proovitud. Kurgi sugupuu tegemisel kasutati nii kive, kangast kui paberit. Saadeti ka joonistusi.
 

Kurgitoidu kategoorias laekus kõige enam fotosid võileibadest. Lotte lasteaia rühm Kirjud linnupojad panid oma võileiva peale muuseas ka spinatilehti ja redisevõrseid. Väga tervitatav, et lapsed said ka vähem tuntud toiduainetega tuttavamaks. Tehti ka salatit ja kilekotikurki. Eksootilisematest roogadest valmisid pisikeste kokkade abil kurgisushi ja kurgismuuti.
 

Vara lasteaias tegi üks rühm katse. Nad panid kurgitaimed nii põhja- kui lõunapoolsetele aknalaudadele, aga suurt erinevust taimede kasvus ja arengus ei olnud.
 

Lapsed õppisid taimeosi nimetama. Mõned õpetajad olid selle kohta eraldi skeemi teinud. Idulehe ja pärislehe eristamist oskavad nüüd väga paljud lapsed. Lisaks rääkisid õpetajad lastele kurgi päritolust, lõigati ja kleebiti kurgi sugupuud või eluringi, õpiti ka luuletusi ja laule. Kivikese lasteaia Taibude rühm käis turul kurgi ja teiste köögiviljade hindasid uurimas.
 

Kuidas oli saak?


Aknalaual kurgi kasvatamine tundub omamoodi väljakutse ja kes pole seda ise järele proovinud on üsna skeptiline, kas üldse saaki saab. Konkursi lõpuks, 29. mail, oli saaki veel üsna vähe korjatud, aga kurgialgeid oli igas asutuses näha. Kambja lasteaias saadi päris pirakad kurgid ja õpetaja sõnul on mõned veel küpsemas, nii et lapsed saavad enne suve veel oma kasvatatud kurki süüa. Saaki andis sort ‘Piccolo’, mille seeme sai mulda 9. märtsil.
 

Elva Õnneseene lasteaias saadi kurki. Tartu Poku lasteaiast saadetud piltidel olid ka üsna suured viljaalged näha, samuti Karlova lasteaia piltidel. Kindlasti oli saagi saajaid veel.
 

Tublimad taimekasvatajad
 

Kõik märtsikuus alustanud õppeasutused finišisse ei jõudnud. Fotosid, loovtöid ja vaatluspäevikuid esitas 20 õppeasutust. Mõnel juhul oli pooleli jätmise põhjuseks taimede surm. Päris mitmed taimed hukkusid kevadise intensiivse päikese tõttu. Ühes koolis said taimed hukka koolivaheajal, kui nad päikeselisel aknalaual läbi kuivasid. Tore oli lugeda, kuidas mõned taimed leidsid endale konkursi lõpuks kodu õppeasutuse aias või kasvuhoones.

Aktiivsemaid osalejaid tänasime 14. juunil "Kasvades oma toiduga" haridusasutuste võrgustiku kohtumisel. Tublimad kurgikasvatajad ja loovtööde esitajad olid Tartu lasteaiad Lotte (Kirjud linnupojad), Helika (Mõmmikud), Kivike (Kakukesed), Klaabumaa (Linnud, Nipid, Siilid), Ristikhein (Sinililled, Nurmenukud). Peaauhind läks Tartu Kannikese lasteaeda Taibude rühmale, kes saavad sügisel üht mahetalu külastama minna.

 

Kevadsuvine konkurss keskendub porgandile


Aprillis algas võrgustiku liikmetele porgandi kasvatamise konkurss, mis lõpeb 13. oktoobril. Õppeaiaga asutused said mitut sorti porgandiseemet, mida külvata. Loovtööde kategoorias ootame porgandi tähistamise silte, porganditoidu retsepte ja kui peenrast tuleb välja väga suur või väga haruline juurikas, siis võib selle porgandi kasvatamise loo ja foto samuti konkursile saata.


Suur tänu Matogard, maheseemned.ee, Vanaema Aed, Mää lambavillagraanulid, et meie konkursil osalejaid oma toodetega toetate!


Lisainfo

Triin Nõu

"Kasvades oma toiduga" kommunikatsioonijuht ja taimekasvatuskonkursside koordinaator

triin@tekstimeister.ee

5358 5680