Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Söödavad püsikud aias

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Putukate ja maheaianduse töötubades osales ligi 400 õpilast

Maikuus on aednikel kiired ajad. Nii ka Eesti Maaülikooli Mahekeskuse aias, kus võõrustati sel kevadel putukate ja aianduse huvilisi kooliklasse nii Tartust, kui Ülenurmelt. Putukate õpitoad rändasid ka Võrumaale Mikitamäe kooli.

Aias elutseva elurikkuse tutvustamiseks loodud õpitoast “Putukate tähtsus põllumajanduses” said sel aastal osa 170 õpilast. Kokku toimus Tartus, Ülenurmes ja Mikitamäel seitse töötuba. Lapsed said ise õuest putukaid otsida, mida nad hiljem klassiruumis mikroskoobi jt abivahendite abil määrasid. Kõik püütud putukad jõudsid elusana loodusesse tagasi. Putukate olulisusest aias, looduses ja põllumajanduses rääkisid ning määramisega aitasid Eesti Maaülikooli taimetervise õppetooli teadur Riina Kaasik ja nooremteadur Silva Sulg.

Aianduse töötoas “Kasvades oma toiduga” said lapsed poolteise tunni jooksul ülevaate mahepõllumajanduse põhimõtetest ja elurikkuse olulisusest põllul ja aias. Iga klass valmistas ette ühe vao, kuhu külvati üheskoos erinevaid köögivilju. Mulda jõudsid päevalilled, porgand, pastinaak, punapeet, kartul ja petersell. Sel aastal võõrustasime üheksat klassi Ülenurme gümnaasiumist ja Tartu Tamme koolist, kokku külisid seemneid 200 last. Töötubasid juhendasid Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann ja EMÜ dotsent Liina Talgre.

Töötoad toimusid PRIA koolikava rahastuse toel.