Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Vahekultuuride külvamise talgud

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Lõikuspidu

Tartu keskpark

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Kompostimise ABC ehk Lehed Toiduks

Tähtvere Päevakeskus

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

Tähista Maa päeva toiduteemalise viktoriiniga

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekt „Kasvades oma toiduga“ kutsub tähistama Maa päeva (22. aprill) toiduteemalise viktoriiniga. Küsimused on seotud toidu, toidukasvatamise ja taimetervisega. Vastata saab nii eesti-, inglise- kui venekeelsele küsimustikule. Huvilised saavad vastuseid edastada 12. maini, mil tähistatakse rahvusvahelist taimetervise päeva.

Viktoriiniküsimused puudutavad kohalikke sorte, keskkonnasäästlikku taimekasvatust ja taimehaigusi. Taimekahjustajatega seotud küsimuste koostamisel aitasid Ülle Metsman ja Birger Ilau Põllumajandus- ja toiduametist. “Loodame, et küsimused panevad mõtlema taimekasvatusega seotud teemadele ja aitavad teadvustada ka erinevaid taimehaiguste ennetusmeetmeid nagu kohalike sortide kasvatamine ja segaviljelus, mida on lihtne koduaias katsetada,” rääkis Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja ja projekti „Kasvades oma toiduga“ juht Elen Peetsmann.


Endale toidu kasvatamine on viimastel aastatel üha populaarsemaks muutunud. Kartul, peet ja porgand on inimestele juba tuttavad toidutaimed, aga Eestis saab kasvatada ka palju muud. “Küsimuste seast võib ka kogenud aednik mõne uue toidutaime leida, mida peenrasse külvata. Ise toitu kasvatades saab enda laua väga mitmekesiselt katta,” lisas Tartu loodusmaja projektijuht ja Rohelise kooli programmi Eesti koordinaator Eeva Kirsipuu-Vadi.


Küsimustele saab vastata Tartu loodusmaja kodulehel 12. maini 2023 aadressil www.tartuloodusmaja.ee/viktoriinid/. Vastata saavad kõik huvilised sõltumata eelteadmistest ja vanusest.

Viktoriiniküsimused erinevatele vanuseklassidele
 

Õpilased kuni 3. klass,
4.–6. klassi õpilased,
7.–9. klassi õpilased,
gümnaasium ja täiskasvanud.
 

Tublimate vastajate vahel loositakse välja erinevaid auhindu. Gümnasistidele ja täiskasvanutele mõeldud küsimustele saab vastata ka vene ja inglise keeles.