Kasvades oma toiduga

Sündmused

Kõik sündmused

Söödavad püsikud aias

Tartu Maheaia Linnupargi aed

Õunapäev "Kubiseb ubinaist": mahlategu ja õunanäitus

Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla, Kambja vald, Tartumaa

Toidu kasvatamine on ellujäämiskunst

  • Toetame Tartu ja Lõuna-Eesti koole ja lasteaedasid õppeaedade rajamisel. 

  • Mitmekülgne loovharidusprogramm aitab tõsta laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest.

  • Praktilised õppematerjalid aitavad rajada maheaeda ja rikastada aias tegutsemist.

  • Loome aktiivse ja avatud Tartu kogukonnaaedade võrgustiku.

  • Korraldame õunamahla pressimise aktsiooni “Kubiseb ubinaist” ja propageerime kompostimist “Lehed toiduks!” sündmustel abil.

“Kasvades oma toiduga” võrgustiku õppepäevad Tallinnas ja Võrumaal

Septembris käisime Kasvades oma toidu võrgustiku Tartu ja Tartumaa lasteaedade ja koolide esindajatega õppereisidel Tallinna haridusasutustes ja Võrumaal Triinu permakultuuri aias.

Tallinnas külastasime Vormsi, Kihnu, Virmalise ja Rõõmutarekese lasteaaedasid ning Miia-Milla lastemuuseumi aeda. Vaatasime, kuidas aiad on rajatud ja milliseid õuesõppe võimalusi need pakuvad, uurisime millised on sealsete linnaaednike rõõmud-mured.

Vastseliina lähistel asuv Triinu permakultuuri aed avas teistmoodi aiapidamise võimalusi. Saime teada permakultuuri põhimõtetest, lõime kaasa peenra rajamisel ja korjasime erinevate taimede seemneid.

Olulisemad mõtted, mis mõlema õppekäigu kokkuvõttes kõlama jäid:

  • Mõtle läbi miks ja milliseid taimi aeda tood. Istuta taimi, mida lapsed söövad. Hapuoblikas, laugud ja sibulapealsed maitsevad paljudele.

  • Kogu ise seemneid. Eestis kasvanud seemned sobivad meie oludes kasvatamiseks paremini. Seemnete kogumine aitab tutvustada tervet taime elutsüklit ja seeläbi mitmekesistada õuesõppe tegevusi. Boonusena säästad seemnete ostmisele kuluva raha.

  • Aiaga tegelemine peaks olema kutsumus, mitte kohustus. Leia õppeasutuse kollektiivist inimesed, kellele aiaga tegelemine huvi pakub. Koos on lihtsam teineteist motiveerida, ideid ja mõtteid vahetada.

Õppereisid toimusid koostöös Tartu loodusmaja ja Rohelise kooli programmiga.

Fotod: Triin Nõu